top of page

Heb ik een septische put? En hoe vind ik die?

Merkt u dat uw toilet niet meer vlot doorspoelt? Sijpelt het water in uw douche of bad maar heel traag weg of hangt er misschien zelfs een rioolgeur in huis? Dan zou het kunnen dat het tijd is om uw septische put te laten leegmaken. Zeker als dit al een tijdje geleden is, is de kans reëel dat hier het probleem zit. Maar heeft u wel een septische put? Of beschikt uw woning over een ander soort put? Indien u een septische put hebt, waar vindt u die dan? Wij helpen u graag wegwijs.

 

Septische put of beerput?


Een septische put is groot een reservoir, meestal geconstrueerd uit beton of kunststof. Op dit reservoir zijn verschillende afvoerleidingen aangesloten die afvalwater uit uw woonst voeren. In deze ‘put’ wordt dit donker gekleurde afvalwater zo veel mogelijk afgebroken om het meer vloeibaar te maken.


Een beerput is in essentie gewoon een gat in de grond. Vroeger werd dit gat bedekt met een horizontale plank met een gat in en stond er een huisje overheen. Dit deed dan dienst als toilet. Een beerput wordt afgedekt met een deksel om de stank tegen te houden en werkt met bacteriën die het afvalwater op natuurlijke wijze afbreken. Dit natuurlijk proces verloopt ietsje trager dan bij een septische put. Een beerput heeft dus minder capaciteit en moet vaker worden geledigd.


Andere soorten putten


Er bestaan ook nog een heleboel andere puttypes en benamingen, zoals een besterfput of sterfput, een verliesput, verzinkput of zinkput, … Misschien heeft u al eens gehoord van een decantatieput? Eigenlijk komen al deze benamingen op hetzelfde neer: een put die voorzien is van uitstroomopeningen waardoor gezuiverd water in de grond kan zakken. Tegenwoordig zijn dergelijke putten altijd gekoppeld aan een septische put.

Waar vind ik mijn septische put?


Uw septische put staat meestal aangeduid op de originele bouwplannen van uw woonst. In veel oude panden zijn deze plannen echter niet langer aanwezig, waardoor het voor een aantal gezinnen nog niet duidelijk is of ze een septische put hebben en waar die is gelegen. Om lekkages of overstromingen te vermijden of op te lossen, is het noodzakelijk dat u daar wel een idee van heeft.


In dat geval kan een professionele ruimdienst uw septische put opsporen met behulp van een sonarapparaat en camera. Door deze apparatuur de weg van de afvoer te laten volgen, kan het doolhof aan buizen en leidingen zorgvuldig in kaart worden gebracht zonder hinderende breek- en kapwerken. Ook een externe leidingdetector kan u aanwijzen waar uw septische put gelokaliseerd is.


Hoe vaak moet ik mijn septische put laten ledigen?


Waar een beerput elke 2 jaar moet geledigd worden, ligt dit voor een septische put ietsje anders. Bij een septische put hangt de frequentie van het ledigen af van de capaciteit of inhoud van de put en het aantal mensen die er gebruik van maken. Rond de 3 tot 4 jaar is meestal het gemiddelde voor een doorsnee gezin. Dit is langer dan bij een beerput, omdat het vervuilde water in een septische put ook wordt afgebroken in plaats van voornamelijk opgeslagen. Afgebroken organische materialen worden regelmatig afgevoerd naar de riolering.


 

Professionele lediging


Aquamella ledigt al meer dan 25 jaar kleine en grote septische putten van particulieren, industriële panden, KMO’s en zelfs openbare diensten, scholen en ziekenhuizen. Werd uw septische put recent nog geledigd en ervaart u toch nog geuroverlast of een verstopping? Dan komen we graag langs om de oorzaak te achterhalen en efficiënt op te lossen.





bottom of page