top of page

Hoe kiest u de juiste afvoerbuizen voor uw afvoer?

De afvoer van uw woning bekleedt een belangrijke functie. Daarom is de keuze van uw afvoerbuizen een belangrijke keuze. Een lek, hardnekkige verstopping of defect aan uw afvoerbuizen wilt u uiteraard vermijden. Daarom houdt u best rekening met een aantal factoren om uw afvoersysteem zo duurzaam mogelijk te maken. We geven u alvast enkele tips.


 

Keuze van het materiaal


Kunststofbuizen


Aansluitingen en afvoerbuizen bestaan in pvc, PP en PE. pvc-buizen hebben het voordeel dat u ze eenvoudig aan elkaar kunt bevestigen met pvc-lijm. Een nadeel van pvc-lijm is dat het nooit meer loskomt. Het droogt ook enorm snel dus u kunt het bij foutieve montage niet meer corrigeren. Daarom bestaan er – zowel voor pvc-, PP- en PE-buizen – ook aansluitingen met een mof. Hierbij zit er een rubberen afdichting in het stuk waardoor u ze in elkaar kunt schuiven zonder lijm te gebruiken. Indien nodig kunt u uzelf hiermee nog corrigeren en de buizen weer uit elkaar schuiven. Als u een beetje vaseline aan de rubberen ring smeert, beschermt u deze ook nog eens tegen mogelijke beschadigingen.


Een bijkomend voordeel van kunststof afvoerbuizen is dat u er gemakkelijk andere buizen of hulpstukken op kunt aansluiten en dat ze 100 % waterdicht zijn. Ze hebben bovendien een heel gladde binnenwand voor een optimale doorstroming. In nieuwbouwconstructies worden om die redenen meestal pvc-afvoerbuizen geïnstalleerd.


PP- en PE-buizen


Polypropyleen en Polyetheen zijn goede alternatieven als u om eender welke reden geen pvc wilt of kunt gebruiken. Alleen is het belangrijk te weten dat u deze niet kunt lijmen. Hiervoor is het dus altijd nodig om delen met een mof te gebruiken. Anders komt de verbinding vroeg of laat toch los.




Keuze van de diameter


Afhankelijk van het soort water dat u moet afvoeren, is ook de keuze van de diameter van uw buizen belangrijk.

  • Bent u op zoek naar afvoerbuizen voor het afvoeren van lekwater van uw verwarmingsketel? Dan is een diameter van 32 tot 40 mm geschikt.

  • Voor het afvoerwater van uw wastafel, bidet, bad, douche, gootsteen of wasmachine, kiest u best voor iets bredere afvoerbuizen: tussen de 40 en de 50 mm.

  • Nog bredere afvoerbuizen kiest u voor de afvoer van uw toilet: tussen de 90 en de 110 mm.

  • Tenslotte zijn de breedste buizen, die van 110 mm diameter of breder, bedoeld voor de hoofdafvoer van een gezinswoning.

Voor al deze diameters geldt dat ze worden gemeten aan de binnenkant van de afvoerbuis. Sluit u verschillende categorieën toestellen aan op dezelfde afvoer? Dan kiest u vanzelfsprekend voor de breedste afvoer.


Nog enkele tips


  • Kies altijd voor dikwandige buizen die bestand zijn tegen heet water. Ze zijn kwalitatiever en duurzamer en worden niet vervormd onder invloed van hitte. Buizen met een dunne wand hebben maar één voordeel dat niet opweegt op lange termijn: ze zijn goedkoper. Zelfs wanneer er geen warm water door uw afvoer zal stromen, zijn dikwandige buizen nog steeds de beste keuze.

  • Gebruik maken van verschillende soorten kunststof kan de doorstroming van het afvalwater positief beïnvloeden.

  • Gebruik uitsluitend materialen van hetzelfde merk. Doet u dit niet, dan is het mogelijk dat de stukken niet perfect of volledig op elkaar aansluiten of op elkaar passen. Dit kan de afvoer bemoeilijken of zelfs obstructies of lekkages in de hand werken.

  • Haal buizen voor sanitair water en buizen voor centrale verwarming nooit door elkaar. De eerste soort zijn speciaal behandeld. Deze laag maakt al het water dat door die buizen stroomt ondrinkbaar.


Problemen?


Stoot u op problemen na het plaatsen en in gebruik nemen van uw afvoerbuizen? Zit u met een verstopping of ander obstakel? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Aquamella. Wij werpen graag eens onze professionele blik op de zaak.


 

Ontstoppen of ruimen? Aquamella is al onderweg!


Aquamella verhelpt elke verstopping. We reinigen uw verstopte leiding, riool, of opslagtank met hogedrukapparatuur. We garanderen daarbij steeds een duurzaam resultaat en voeren vloeibaar afval af naar wettelijk erkende stortplaatsen volgens strikte veiligheidsnormen. Reinigen of ruimen? Aquamella is al onderweg!





Comentários


bottom of page