top of page

Hoe laat u uw sanitaire installatie correct achter als u op vakantie vertrekt?

Wanneer mensen op vakantie vertrekken, nemen ze veel maatregelen. Zeker als het voor lange tijd is, zorgen ze ervoor dat het alarmsysteem tegen brand en diefstal naar behoren werkt. Ze zullen vaak ook alle onnodige apparaten uit het stopcontact halen en alle deuren goed afsluiten. Maar vaak denken enthousiaste vakantiegangers niet aan een lek of verstopping bij thuiskomst. Die komen vaak onverwachts. Een gesprongen leiding bij thuiskomst, die al dagen schade heeft veroorzaakt aan uw woning, is een ware nachtmerrie. Het is dus belangrijk om ook uw sanitaire installaties niet over het hoofd te zien. Met deze extra tips kunt u zorgeloos op vakantie vertrekken.Sanitaire installatie bij vakantie


 

1. Draai de hoofdkraan toe tijdens langere afwezigheden


Dit is de belangrijkste tip die we kunnen geven. Indien het dan toch voorvalt dat er een lek ontstaat in uw sanitair tijdens uw afwezigheid, dan zal de waterschade beperkt blijven.


2. Zet de warmteboiler voor sanitair water in vakantiemodus


Als uw woning leeg staat tijdens uw vakantie en niemand heeft warm water nodig, is het raadzaam om de warmteboiler in vakantiemodus te zetten. Veel boilertypes die up-to-date zijn hebben deze functie al. U kunt die heel eenvoudig inschakelen. Sommige boilers verwarmen immers water op vraag, maar andere beschikken over een warmwatertank die regelmatig opwarmt. Deze zal uw water op temperatuur houden, ook tijdens uw afwezigheid. En dat is natuurlijk zonde voor uw energieverbruik.


Uitschakelen hoeft niet


Bij uw vertrek op vakantie zet u dus best de boiler in vakantiemodus of de stand ‘vorstvrij’. U kunt ook de thermostaat op de minimumstand zetten. Dat is doorgaans tussen de 12 en de 14 °C. Zo is uw toestel ook perfect voorbereid op een lange wintervakantie. Tenslotte kan u bij een verwarmingsketel met warmwateropslag in een tank ook de watertoevoer afsluiten. De boiler volledig uitschakelen is op die manier eigenlijk niet nodig. Zo komt u ook niet thuis in een onaangenaam kille woonst en is er geen risico op een blokkering of storing na een lange periode van stillegging.


Uw oververhittings- en terugslagbeveiligingen zouden door het verplicht tweejaarlijks onderhoud prima moeten functioneren en het toestel automatisch moeten uitschakelen in geval van problemen. Dus u kunt alsnog geheel zonder zorgen op reis gaan. Heeft u nog een aparte boiler of een oude ketel met een waakvlam? Dan raden we wel aan deze volledig uit te schakelen.


3. Voorkom verstoppingen tijdens uw afwezigheid


Om blokkages in de leidingen te vermijden tijdens uw vakantie, is het een goed idee om uw dakgoten nog schoon te maken niet lang voor uw vertrek. Ga zeker na of uw septische put of beerput correct en tijdig werd geledigd en dat er zich nergens een (beginnende) verstopping bevindt in uw sanitaire installaties. Zo voorkomt u dat u voor nare verassingen komt de staan bij uw thuiskomst na een ontspannende vakantie.


4. Draai de hoofdkraan van de gasleiding af


Het kan zeker geen kwaad om voor extra gemoedsrust tijdens uw welverdiende zomer- of winterbreak de hoofdkraan van de gasleiding af te sluiten.


5. Laat uw kranen nog even lopen


Het kan zeker geen kwaad om voor een lange trip nog even al uw kranen kort open te zetten. Doe dit ook zeker bij thuiskomst. Soms kan u na uw verlof opgewacht worden door een nare rioolgeur als gevolg van de lange stilstand van uw sanitaire voorzieningen. Water dat niet op de juiste temperatuur blijft of lang stilstaat kan ook een broeihaard worden van bacteriën zoals legionella. Ook daarom is het belangrijk om uw water even te laten stromen na lange stilstand vooraleer u er bijvoorbeeld koffie of thee mee gaat zetten.


Toch een probleem gespot na uw verlof?


Komt u na een ontspannend verlof toch terecht in een stresserende sanitaire situatie ondanks al uw voorzorgen? Laat u dan helpen door Aquamella. Zij lossen snel en efficiënt het probleem van bij de oorzaak op zodat u nog wat langer in uw vakantiemodus kunt blijven.


 

Ontstoppen of ruimen? Aquamella is al onderweg!


Aquamella verhelpt elke verstopping. We reinigen uw verstopte leiding, riool, of opslagtank met hogedrukapparatuur. We garanderen daarbij steeds een duurzaam resultaat en voeren vloeibaar afval af naar wettelijk erkende stortplaatsen volgens strikte veiligheidsnormen. Reinigen of ruimen? Aquamella is al onderweg!

Comments


bottom of page