top of page

Hoe moet ik mijn regenput reinigen?

Heeft u een regenput in uw tuin? Dan gebruikt u het water waarschijnlijk voor huishoudelijke taken, om bijvoorbeeld uw ramen te wassen, uw toilet door te spoelen, of uw gazon te bewateren. Die werkwijze bespaart niet alleen kostbaar drinkwater, maar is ook goedkoper. Na verloop van tijd kan het water echter vervuild raken waardoor een bruine of gele kleur ontstaat en het onbruikbaar wordt. Een regelmatige, diepgaande reiniging van uw regenwaterput is dan ook broodnodig. Maar hoe pakt u dat aan? Een overzicht.

 

Waarom een reiniging van mijn regenwaterput?


Een regenput vangt hemelwater op, waarna u het kan gebruiken voor allerlei (huishoudelijke) taken. Regenwater is gratis, zacht, geurloos en bevat geen calciumzout, waardoor uw leidingen niet zullen verkalken en langer meegaan. In een betonnen regenput zorgen micro-organismen ervoor dat het water lang schoon blijft, maar na verloop kan het alsnog beginnen verkleuren of zelfs stinken. Om dat te vermijden, is een regelmatige reiniging aangewezen.


Oorzaken van een vervuilde regenput


Vervuild regenwater heeft verschillende oorzaken. Zo bevat regenwater deeltjes vuil en zand die naar de bodem van de put zakken, waardoor op termijn een sliblaag ontstaat. Dat moet op tijd en stond verwijderd worden, wilt u een propere regenput behouden. Ook bladeren, mos, algen en dakbedekking kunnen terechtkomen in de regenwaterput en het water vervuilen. Heeft u net een langdurige periode zonder regenval achter de rug? Dan is de kans groot dat u een droge sifon heeft, wat zorgt voor vuil en stinkend regenwater.

Zelf mijn waterput reinigen?


Uw regenwaterput zelf reinigen is een tijdrovend, gevaarlijk werk en dus niet aan te raden. U doet daarom beter een beroep op een professionele firma. Zij beschikken over de juiste gereedschappen die uw regenput snel en efficiënt reinigen. Heeft uw waterput geen filter, dan is een jaarlijkse reiniging aangewezen. In het andere geval is een drie- tot vierjaarlijkse reiniging voldoende. Bovendien vindt de reiniging best plaats in het voorjaar of de zomer, want dan staat het waterpeil het laagst.


Hoeveel kost een reiniging van mijn regenwaterput?


De prijs van een reiniging is afhankelijk van de grootte van uw waterput, de toegankelijkheid en de mate van vervuiling. De gemiddelde prijs van een reiniging bedraagt €250, inclusief materiaalkost en btw. Hiervoor rekent u op een grondige en snelle reiniging van uw regenwaterput, waardoor u binnen de kortste keren opnieuw proper regenwater geniet.


Reinigen of ruimen? Aquamella is al onderweg!


Aquamella verhelpt elke verstopping. We reinigen uw verstopte leiding, riool, of opslagtank met hogedrukapparatuur. We garanderen daarbij steeds een duurzaam resultaat en voeren vloeibaar afval af naar wettelijk erkende stortplaatsen volgens strikte veiligheidsnormen. Reinigen of ruimen? Aquamella is al onderweg!

Comments


bottom of page