Bent u op zoek naar een nieuw huis? Dan heeft u vast al allerlei checklists geraadpleegd van zaken die u goed in de gaten moet houden. Zo worden kopers door immobedrijven aangespoord om te checken op vochtproblemen of schimmels, te zien of er voldoende ventilatie is, het timmerwerk en de isolatie goed te controleren, de conditie van de ramen en deuren na te kijken en de technische installaties nauwkeurig te scannen. Voegen van vloeren en muren worden nauwlettend in het oog gehouden en er wordt vooral gekeken naar het energieverbruik en alles wat hiermee samenhangt. Dat is op zich zeker nuttig, maar we merken dat de sanitaire installaties vaak over het hoofd worden gezien. Nochtans komen deze vaak op de lijst te staan van de lijken die uit de kast komen vallen na de aankoop van een woning. We helpen u dus graag verder door aan te geven waarop u moet letten.
Sanitaire installaties controleren
Bij de aankoop van aan woning is het erg belangrijk om ook de sanitaire installaties te controleren. Door de hoge vastgoedprijzen komt het immers vaak voor dat mensen zelf hun sanitaire voorzieningen gaan installeren. Bij een handige Harry kan dit een succesverhaal worden, maar dat is lang niet altijd het geval. Een extra controle voor de aankoop van een woning kan dergelijke doe-het-zelf-fouten gemakkelijk aan het licht brengen. Dit zijn een aantal vragen die u in uw achterhoofd kunt houden bij het zoeken naar een nieuwe woonst.
1. Waar bevindt zich de verwarmingsketel t.o.v. de badkamer?
Het is interessant om na te gaan waar de verwarmingsketel zich bevindt ten opzichte van de badkamer of andere tappunten in huis. Is er meer dan 10 meter afstand tussen de twee, staat de ketel bijvoorbeeld ergens op zolder, een heel eind van de badkamer? Dan kan het lang duren vooraleer u warm water uit uw leidingen krijgt. Het zorgt voor waterverspilling omdat u meer koud water moet laten weglopen voor u warm water uit de tappunten krijgt. Maar het zorgt ook voor energieverspilling.
Het warmwatertoestel bevindt zich idealiter dus op een centrale plaats. Dat de keuken dichtbij dit verwarmingstoestel is gelegen, is minder belangrijk. Dat komt omdat een vaatwasser zelf het water opwarmt.
2. Kan uw warmwatertoestel het vereiste debiet aan?
Controleer bij aankoop van een nieuwe woning zeker of uw warmwatertoestel het debiet van uw voorzieningen aankan, zeker als u plant de badkamer te renoveren. Wilt u een ruime regendouche laten installeren en een groot bad? Of wilt u twee badkamers? Dan moet u zeker zijn dat uw sanitaire installatie dit hogere debiet (liters water per minuut) aankan. Een gewone gaswandketel is bijvoorbeeld niet geschikt voor twee badkamers.
U checkt ook best of de toevoerleidingen breed genoeg zijn als u bv. een regendouche wilt installeren. Is er een gewone douchekop geïnstalleerd op het moment van aankoop? Dan is er een reële kans dat de toevoerbuizen te smal zijn en vervangen moeten worden. Voldoen de voorzieningen niet? Dan moet u ook rekening houden met de extra kosten om de nodige aanpassingen te laten uitvoeren.
3. Hoe recent zijn de leidingen?
Valt uw oog op een woning met nog oude leidingen, bijvoorbeeld van koper of ijzer? Dan moet u die vrijwel zeker vervangen. Nieuwe sanitaire leidingen zijn vaak noodzakelijk bij de aankoop van een nieuwe woning. Ze zitten namelijk vaak vol kalk en vuil. Bij koperen of ijzeren leidingen loopt u op termijn een hoog risico op lekken. Dat is zeker het geval als u van plan bent om een waterverzachter te installeren die kalk oplost. Zijn de leidingen recent vernieuwd door PVC buizen? Dan zit u goed met uw sanitaire installatie en bespaart u alvast deze kost. Die zijn namelijk flexibel en glad en geven vuil en kalk geen kans om zich vast te zetten.
Toch problemen?
Heeft u recent een nieuwe woning gekocht en stoot u op problemen bij het gebruik van uw sanitaire installaties? Dan is het belangrijk om hier een professionele blik op te laten werpen. Zo vermijdt u nieuwe of meer ernstige problemen in de toekomst. Aquamella heeft de juiste vakmensen in huis om dit te doen.
Ontstoppen of ruimen? Aquamella is al onderweg!
Aquamella verhelpt elke verstopping. We reinigen uw verstopte leiding, riool, of opslagtank met hogedrukapparatuur. We garanderen daarbij steeds een duurzaam resultaat en voeren vloeibaar afval af naar wettelijk erkende stortplaatsen volgens strikte veiligheidsnormen. Reinigen of ruimen? Aquamella is al onderweg!
Comentários