Wie houdt er niet van het gevoel van een natuurlijke douche: afgekoeld worden door een frisse regenbui op een hete dag? Dat gevoel kunt u in huis halen met een regendouche. Méér zelfs: een regendouche kan u ook heerlijk opwarmen op een kille winterdag. Aangezien bij een regendouche of stortdouche het debiet van het water hoger ligt, vraagt dit type douchekop ook om een bredere afvoer. Vaak wordt dit wel eens over het hoofd gezien. Wilt u een regendouche plaatsen? Dan geven we u graag wat tips bij het kiezen van de juiste afvoer.
Basisrichtlijnen afvoerdiameters
Bij het kiezen van de juiste afvoer moet u rekening houden met een aantal basisrichtlijnen wat de diameter betreft. Die diameter wordt steeds gemeten aan de binnenkant van de buizen. De richtlijnen zien er als volgt uit, van smal naar breed:
Afvoer lekwater verwarmingsketel: 32-40 mm.
Afvoer water wastafel, gootsteen, bad, douche, wasmachine, … : 40-50 mm.
Afvoer toilet: 90-110 mm.
Hoofdafvoer gezinswoning: 110 mm of breder.
Diameter afvoer bij regendouche
Bij een regendouche of stortdouche zit men in de categorie tussen de 40 en 50 mm. Het is belangrijk om bij een douche de breedte van de afvoer af te stemmen op het debiet van het water. Een hoog debiet geeft namelijk een hoger risico op overstroming indien er meer water doorstroomt dan er afgevoerd kan worden. En bij een regendouche is dit debiet natuurlijk hoger dan wanneer u een gewone douchekop installeert.
Debiet vs. diameter
Een gewone afvoer kan gemiddeld 35 liter water per minuut afvoeren. Een normale douchekop laat ongeveer 7 tot 12 liter water per minuut door terwijl een regendouche toch zeker zo’n 20 liter water per minuut verbruikt. Maar er zijn ook uitgebreide modellen die tot 120 liter water per minuut doorlaten. Denk maar aan de types die u wel eens in een wellness aantreft, met een enorme regendouchekop en allerlei bijkomende massagestralen aan de zijkanten.
Bijgevolg heeft zo’n stortdouche een bredere afvoer nodig met een grotere capaciteit. We staan immers vaak langer dan een minuut onder de douche. En ook bij kleinere obstructies veroorzaakt door haren, zeepresten en kalkaanslag willen we natuurlijk dat onze badkamer niet meteen onder water staat. De beste keuze is dus om de breedste buisdiameter te nemen: die van 50 mm. Selecteer ook bijpassende garnituren voor uw regendouche. Er bestaan zelfs afvoergarnituren van 60 mm. Dan bent u zeker dat uw leidingen snel grote volumes water kunnen afvoeren.
Extra tips
Bepaalde douchebaksystemen voorzien ook een kruipwaterafvoer voor water dat toch door naden, kieren of voegen wegsijpelt. Dit wordt dan vergaard onder de douchebak. Afhankelijk van het door u gekozen douchesysteem kan dit zeker een meerwaarde zijn. Tenslotte is het ook een goed idee om de afvoer niet vlakbij de douchedeur of doucheopening te installeren.
Verstopping of rioolgeur?
Wilt u genieten van een heerlijke regendouche maar stoot u op een verstopping in uw afvoer of een onaangename rioolgeur? Neem dan contact op met Aquamella. Wij hebben de expertise om een professionele diagnose te stellen en het probleem bliksemsnel en efficiënt op te lossen.
Ontstoppen of ruimen? Aquamella is al onderweg!
Aquamella verhelpt elke verstopping. We reinigen uw verstopte leiding, riool, of opslagtank met hogedrukapparatuur. We garanderen daarbij steeds een duurzaam resultaat en voeren vloeibaar afval af naar wettelijk erkende stortplaatsen volgens strikte veiligheidsnormen. Reinigen of ruimen? Aquamella is al onderweg!
Comments