top of page

Verstoppingsveer om een afvoer te ontstoppen: werkt het echt?

In internettips raadt men vaak aan om een verstoppingsveer aan te schaffen voor het ontstoppen van uw afvoer. Heeft u daar nog nooit van gehoord, dan helpen we u graag met een woordje uitleg over dit hulpmiddel. Wat is het? Wat doet het precies of zou het moeten doen? Tenslotte is het ook belangrijk om uit te leggen hoe u een verstoppingsveer correct gebruikt om problemen te vermijden.


 

Wat is een verstoppingsveer?


Een verstoppingsveer wordt veel vaker een ontstoppingsveer genoemd, of door sommigen ook ‘trekveer’. Al deze benamingen zeggen iets over de werking van de veer. Zo gebruikt u deze veer om bij een verstopping uw leiding te ontstoppen. Een verstoppingsveer is een metalen spiraal van enkele meters lang die u door zijn unieke vorm gemakkelijk in de leiding kunt duwen. De spiraalvorm houdt de veer bovendien stevig maar toch flexibel. Met dit hulpmiddel kunt u blokkades in uw leiding gemakkelijker losmaken, door voorzichtig te draaien en te trekken.


Eerste hulp met verstoppingsveer!


Veel websites raden aan om sowieso een verstoppingsveer in huis te halen. Zowel bij verstopping van een toilet als van een andere sanitaire voorziening kan het goed van pas komen. In onkundige handen kan dit handige hulpmiddel echter schade toebrengen aan uw leidingen. Wilt u een afvoer ontstoppen met een verstoppingsveer? Dan gaat u best heel voorzichtig te werk. Lukt het niet goed om een blokkade los te draaien met deze spiraal? Ga dan niet onbezonnen extra kracht zetten of impulsief meerdere pogingen ondernemen. In dat geval haalt u er beter een vakman bij.
De juiste veer kiezen


Verstoppingsveren zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. U denkt dus best even na over de concrete functie ervan voor u er eentje aanschaft. Bij verstoppingen in wasbak of gootsteen is een flexibele, dunne variant ideaal. Deze leidingen zijn immers niet erg breed en maken veel bochten. Afhankelijk van de diepte van de verstopping kunt u ook voor een langere of kortere spiraal kiezen. Twijfelt u of u wel de juiste verstoppingsveer kiest? Dan schakelt u best een rioolspecialist in of een professionele ontstopper.


Hoe gebruikt u een ontstoppingsveer?


Het is belangrijk om een ontstoppingsveer of verstoppingsveer correct te gebruiken. U legt ter voorbereiding best een oude handdoek klaar om eventuele viezigheid op te vangen. Rol vervolgens de veer uit en haal er indien nodig alle bobbels en vouwen uit. Duw dan voorzichtig het uiteinde van de verstoppingsveer in de afvoer waar het probleem zich voordoet. Bij een bocht gaat u voorzichtig op uw gevoel af en kan het zijn dat u de veer even een duwtje moet geven, een beetje moet trekken of draaien. Maar doe dit altijd bedachtzaam en met zorg. Als alles goed gaat volgt uw tool de bochten van de afvoer tot u de verstopping voelt.


Van zodra u aan de blokkade bent, kunt u door langzaam te draaien en vervolgens behoedzaam te duwen en te trekken de hindernis vrijmaken. Is dit gelukt? Dan trekt u voorzichtig de spiraal weer uit de afvoer. Tenslotte zet u de kraan aan of spoelt u het toilet door om te testen of uw leidingen weer vrij zijn.


Verstopping verholpen?


Heeft u de verstopping verholpen met uw verstoppingsveer? Dat is goed nieuws! In sommige gevallen is het probleem echter te hardnekkig om zelf op te lossen. Een vakman van een kwalitatieve ontstoppingsfirma zoals Aquamella kan dan zeker hulp bieden. Zo bent u toch nog verlost van uw probleem op een snelle en duurzame manier.


 

Ontstoppen of ruimen? Aquamella is al onderweg!


Aquamella verhelpt elke verstopping. We reinigen uw verstopte leiding, riool, of opslagtank met hogedrukapparatuur. We garanderen daarbij steeds een duurzaam resultaat en voeren vloeibaar afval af naar wettelijk erkende stortplaatsen volgens strikte veiligheidsnormen. Reinigen of ruimen? Aquamella is al onderweg!

Comments


bottom of page