top of page

Vijf tips bij rioolproblemen

Niets vervelender dan een verstopte afvoer, een toilet dat niet goed meer doorspoelt of een rioolgeur in huis! In de meeste gevallen kunt u de problemen zelf oplossen. In deze blog geven we enkele tips om zelf aan de slag te gaan.


Een verstopte afvoer

Een verstopte afvoer valt meteen op. Uw toilet maakt een klokkend geluid wanneer u doorspoelt of het loopt zelfs over. Misschien blijft het water in uw wastafel of gootsteen staan of zakt het heel langzaam? Hieronder volgen enkele tips om een verstopte afvoer zelf te verhelpen:


1. Ontstoppen met de hand In de meeste gevallen zit de afvoer verstopt door vuil, haren of zeepresten die zich hebben opgestapeld in de leidingen. Met een gewone ontstopper komt u meestal al een heel eind. Beweeg de zuignap op en neer en herhaal dit een paar keer. Met wat geluk zijn uw rioolproblemen zo van de baan.

2. Natuurlijke ontstoppingsmiddelen

Soda en azijn zijn twee krachtige natuurlijke middelen, die erg goed van pas komen bij verstoppingen. Verwarm een kom water en voeg de sodakristallen eraan toe. Giet het mengsel door de verstopte afvoer. Voeg er daarna een scheut azijn aan toe. Giet de azijn zeker niet bij de soda in de kom, want het goedje zal meteen goed beginnen te bruisen. Laat het mengsel een twintigtal minuten inwerken en ga na of de verstopping verholpen is. Soda en azijn zijn erg doeltreffende middelen om verstoppingen tegen te gaan en bovendien zijn ze milieuvriendelijk.

3. Chemische ontstoppingsmiddelen

Er zijn heel wat chemische ontstoppingsmiddelen op de markt die even doeltreffend zijn als natuurlijke ontstoppingsmiddelen. We raden echter altijd aan om eerst met soda en azijn aan de slag te gaan, om het milieu zo weinig mogelijk te belasten. Kiest u toch voor een chemische ontstopper? Giet het goedje in het toilet of de verstopte afvoer en laat even inwerken.


Rioolstank in huis

Als het water in uw sifon te lang heeft stilgestaan, kan er een vieze rioolgeur in huis blijven hangen. Gewoon wat water door de leidingen gieten, volstaat meestal om dat probleem op te lossen. In sommige gevallen wijst geurhinder echter op ernstigere rioolproblemen. Misschien zit er een lek in de riolering, of is het riool zelfs verzakt. Om zulke problemen te verhelpen is het noodzakelijk om een professional in te schakelen. De vakmannen van een ruim- en ontstoppingsdienst verhelpen uw probleem zo snel mogelijk. U kunt hen wel een handje helpen. Hieronder geven we enkele tips.4. Probeer de geurhinder zelf op te lossen Geurhinder is meestal slechts een tijdelijk probleem. Giet eerst vers water door alle afvoeren. Als dat niet werkt, kunt u ook hier aan de slag met soda en azijn. Blijft de rioolstank dan nog hangen? Dan bent u zeker dat er een dieperliggend probleem is en schakelt u best professionele hulp in.5. Zoek waar de rioolgeur vandaan komt

Om ervoor te zorgen dat de vakmannen van de ruim- en ontstoppingsdienst zo snel mogelijk aan de slag kunnen om uw rioolprobleem op te lossen, probeert u best op voorhand de locatie van het probleem te achterhalen. Misschien is het erg duidelijk in welke ruimte de geurhinder zich bevindt. Als dat niet zo is, kunt u alle deuren in uw huis sluiten. Zo wordt de geur geïsoleerd en bent u zeker van de locatie van het geurprobleem. Let wel: een vieze geur komt niet altijd naar buiten op de plaats van de oorzaak van het probleem. Het is wel een goed beginpunt voor professionals om aan de slag te gaan.


Reinigen of ruimen? Aquamella is al onderweg!

Aquamella verhelpt elke verstopping. We reinigen uw verstopte leiding, riool, of opslagtank met hogedrukapparatuur. We garanderen daarbij steeds een duurzaam resultaat en voeren vloeibaar afval af naar wettelijk erkende stortplaatsen volgens strikte veiligheidsnormen. Reinigen of ruimen? Aquamella is al onderweg!


Comments


bottom of page