top of page

Waarom maakt mijn afvoer een borrelend geluid?

Wanneer u doorspoelt, loopt het water in uw toilet normaal gezien vlot weg. Maar soms borrelt de afvoer.U hoort dan een klokkend geluid en het water blijft staan of komt zelfs terug naar boven. Zodra u dit opmerkt, gaat u het best zo snel mogelijk na wat het probleem is, anders loopt de situatie misschien uit de hand.Maar wat zijn de mogelijke oorzaken van een borrelende afvoer? En hoe gaat u er het best mee om? We vertellen er meer over in deze blog.

 

Borrelend geluid door probleem met ontluchting afvoer

Afvalwater kan enkel wegspoelen wanneer er voldoende lucht aanwezig is. Daarom is er altijd een ontluchtingskanaal aangesloten op uw afvoer. Een ontluchtingskanaal voert verse lucht aan en vieze geurtjes af, zonder dat iemand er last van heeft. Meestal is zo’n kanaal aangesloten op een ontluchtingspijp op uw dak. Wanneer uw ontluchtingskanaal verstopt raakt, kan er geen lucht meer bij het water. Dat blijft dan staan tijdens het doorspoelen of het komt terug naar boven. Een borrelend geluid in de afvoer kan dus veroorzaakt worden door een probleem met uw ontluchtingskanaal. Met een dergelijk probleem helpen de vakmannen van een ruimdienst u snel verder.


Borrelende afvoer door een volle beerput

Wanneer uw beerput vol is, kan het afvalwater van uw toilet uiteraard niet meer weglopen. U hoort dan een klokkend geluid omdat kleine beetjes water door de afvoer heen en weer stromen. Het water probeert zich een weg te banen naar de beerput, maar wordt telkens terug naar de toiletpot gestuwd. Wanneer er te veel wc-papier of vochtige doekjes in de put aanwezig zijn, is een ruiming aangewezen.

Klokkend geluid in de afvoer door een verstopping

Ook een verstopping in de afvoer kan een klokkend geluid veroorzaken. Voor u een ruimdienst belt, kunt u eerst zelf proberen om uw toilet of gootsteen te ontstoppen. Een verstopping die in de zwanenhals van de afvoer zit, lost u makkelijk zelf op. Wanneer een manuele ontstopper of een huishoudelijk mengsel van soda en azijn echter niet helpen, heeft u waarschijnlijk te maken met een dieperliggende verstopping of een verzakte afvoerleiding. In dat geval is het aangewezen om professionele hulp in te schakelen.

Reinigen of ruimen? Aquamella is al onderweg!


Aquamella verhelpt elke verstopping. We reinigen uw verstopte leiding, riool, of opslagtank met hogedrukapparatuur. We garanderen daarbij steeds een duurzaam resultaat en voeren vloeibaar afval af naar wettelijk erkende stortplaatsen volgens strikte veiligheidsnormen. Reinigen of ruimen? Aquamella is al onderweg!

Comments


bottom of page