top of page

Wc ontstoppen met soda of azijn: een fabeltje?

Een verstopte wc is geen lachertje. Het kan u enorme geuroverlast bezorgen. Bovendien kunt u vanaf dan nooit meer doortrekken zonder de vrees voor een overstroming. Dergelijke verstoppingsproblemen moeten dus snel en efficiënt worden opgelost. Natuurlijk wilt u dit eerst en vooral zelf proberen.Uw wc ontstoppen met soda of azijn, of misschien een combinatie van beide keukenmiddeltjes is dan het proberen waard. Maar hoe pakt u dit precies aan en waarvoor moet u opletten? We helpen u graag een handje.

 

Oorzaken van verstopte WC


Obstructies zijn een vaak voorkomende oorzaak van wc-verstoppingen. Te veel wc-papier gebruiken is hierbij een koploper. Een doorsnee toilet geeft bij het doorspoelen niet genoeg waterdruk om een dikke prop toiletpapier samen met een grote boodschap weg te spoelen. Zo vloeit uw wc gemakkelijk over. En dat uw wc geen afvalbak is, weet u wellicht wel, maar het zou zeker niet de eerste keer zijn dat de kop van de wc-borstel afbreekt en vast komt te zitten of het speelgoedautootje van een peuter in de afvoer terechtkomt. U heeft het niet altijd in de hand, zeker niet wanneer de oorzaak verder te zoeken is.


Het zou bijvoorbeeld kunnen dat uw toiletpot niet goed is aangesloten, dat de afvoerbuis van uw toilet beschadigd is geraakt of een verborgen grondverzakking uw afvoer afsluit.


WC ontstoppen met azijn en/of soda


Vaak leest u dat soda, azijn of de combinatie van de twee soelaas bieden bij oppervlakkige verstoppingen. Wanneer men spreekt over de wc ontstoppen met soda, dan gaat het zowel over schoonmaaksoda of kristalsoda als over baking soda of baksoda.


Uw wc ontstoppen met soda kan goed werken bij kleine, lokale verstoppingen. Hierbij neemt u een emmer heet (niet kokend) water en mengt u daardoor 1 volledig pak baking soda. Vervolgens giet u dit mengsel door het toilet, bij voorkeur vanop een beetje hoogte want dat geeft meer druk. Laat dit een nachtje inweken en spoel alles ’s anderdaags opnieuw door met een emmer heet water zonder soda. U kunt ook kristalsoda of huishoudsoda gebruiken. Dit moet u wel eerst vooraf oplossen in water net op het kookpunt en heel even laten afkoelen. Kristalsoda heeft zelfs nog een sterkere inwerking dan baking soda.

De combinatie


Gewoon (schoonmaak)azijn in uw toilet gieten heeft in de praktijk geen of nauwelijks impact op verstoppingen. De combinatie van soda en azijn is daarentegen wel krachtig. Daarvoor giet u een pak baksoda rechtstreeks in het toilet en vervolgens een liter azijn hierover. Er ontstaat een chemische reactie waardoor het water zal bruisen en schuimen.


Gebruikt u kristalsoda, dan lost u de kristallen opnieuw eerst op in een liter heet water en volgt u verder dezelfde werkwijze om azijn toe te voegen. Na enkele minuten spoelt u het schuim door met een emmer heet water. Doe dit best voor u gaat slapen zodat uw toilet hierna een nacht kan rusten. Heeft u een organische verstopping? Dan kan deze de volgende dag opgelost of iets verbeterd zijn.


Alternatieven


Als u een verstopping zelf wilt oplossen zijn er nog een aantal andere keukenmiddeltjes of doe-het-zelfoplossingen. Zo heeft iedereen wel al eens een kleine verstopping opgelost met een eenvoudige plopper of ontstopper. Als u vooraf het rubber afspoelt onder heet water, zal het soepeler worden en de hals van uw toilet beter afsluiten. Wanneer u hem dan op en neer beweegt, maakt de ontstane druk de verstopping los. In nood kunt u hetzelfde doen met een petfles waarvan u de dop vastgeschroefd houdt en de onderkant afzaagt. Een mengsel met heet water en afwasmiddel kan ook hulp bieden bij een verstopping van uw wc op dezelfde manier als soda.


Wat als dit geen resultaat geeft?


Geven deze middeltjes geen resultaat? Dan moet u de oorzaak verder gaan zoeken. Ga dan zeker niet hengelen met ijzerdraad of duwen met de borstel in uw wc-pot, blijf weg van chemische middeltjes die uw toilet kunnen aantasten en ga zeker niet zelf met de hogedrukreiniger experimenteren. Enkel een professionele ontstoppingsdienst kan dan de juiste oorzaak van uw probleem achterhalen en het snel en efficiënt oplossen.

 

Ontstoppen of ruimen? Aquamella is al onderweg!


Aquamella verhelpt elke verstopping. We reinigen uw verstopte leiding, riool, of opslagtank met hogedrukapparatuur. We garanderen daarbij steeds een duurzaam resultaat en voeren vloeibaar afval af naar wettelijk erkende stortplaatsen volgens strikte veiligheidsnormen. Reinigen of ruimen? Aquamella is al onderweg!

留言


bottom of page