Beerputten en septische putten worden beiden vaak gezien als put waar afvalwater in terechtkomt na gebruik. Maar er zijn wel degelijk verschillen tussen beide soorten putten. Een septische put is gemaakt van beton of kunststof en bestaat uit twee compartimenten. Ook een beerput bestaat uit beton of kunststof, maar bestaat uit slechts een compartiment. Daarnaast zijn er ook sterfputten/teerputten. Een teerput is letterlijk een gat in de grond. In deze blog maakt u kennis met de grootste verschillen tussen een beerput, een teerput/sterfput en een septische put en leert u deze onderscheiden van elkaar.
Een septische put
Een septische put wordt in de meeste gevallen onder de grond geplaatst. Het is een groot reservoir gemaakt van kunststof of beton. In de put komt zowel ‘grijs’ water, huishoudelijk afvalwater, als ‘zwart water’ van het toilet terecht. Een septische put heeft dus altijd twee compartimenten.
Een septische put is aangesloten op het rioleringsnetwerk. Alle afvalresten die in de put terechtkomen, zinken naar de bodem. Natuurlijke bacteriën zien dit als voedingsstof, waardoor het bezinksel gedeeltelijk verteerd wordt. Het afvalwater wordt op die manier zo vloeibaar mogelijk en stroomt dan rechtstreeks door naar een filter. Het water wordt nog even gefilterd en loopt dan door naar de riolering. In een septische put wordt het afvalwater dus op een natuurlijke manier gezuiverd.
Een beerput
Een beerput werkt ongeveer op dezelfde manier als een septische put, maar bestaat slechts uit één compartiment. Zo komt er dus enkel ‘zwart water’ terecht in de put: alle afvalresten van uw toilet. Net als bij een septische put is een beerput aangesloten op het riool.
Een beerput zit meestal onder de grond en wordt afgesloten met een deksel, om geurhinder te voorkomen. Daarbovenop beschikt een beerput ook over bacteriën die het afvalwater op een natuurlijke wijze afbreken.
Een sterfput of teerput
Een sterfput of teerput werkt ongeveer op dezelfde manier als een septische put en een beerput, maar is iets helemaal anders. U kunt het eigenlijk zien als een groot gat in de grond. Soms is het gat ingemetseld, soms niet. Een sterfput bestaat uit één compartiment en net als bij de beerput komen hier dus enkel de afvalresten uit uw toilet in terecht. Het grootste verschil met een septische put en beerput? Een teerput is niet aangesloten op het rioleringsnetwerk. Een teerput zit altijd onder de grond. Ook hier breken bacteriën het afvalwater grotendeels af, maar omdat het vloeibare gedeelte niet echt weg kan (lees: enkel de grond binnendringt), gaat dit veel langzamer dan bij een septische put of beerput. Een teerput heeft dan ook meestal een kleinere capaciteit dan een septische put.
Ledig alle putten op tijd en stond
Een teerput mag dan wel kleiner zijn dan een beerput of septische put, alle putten dienen op tijd en stond geledigd te worden. Septische putten en beerputten kunnen dichtslibben door de grote hoeveelheid wc-papier en etensresten die achterblijven. Ook teerputten raken overvol, want afvalwater wordt trager afgebroken. Daarom is het belangrijk om de putten periodiek te laten ledigen. Doe een beroep op een erkende ruim- en ontstoppingsdienst en de vakmannen klaren de klus voor u met veel plezier.
Reinigen of ruimen? Aquamella is al onderweg!
Aquamella verhelpt elke verstopping. We reinigen uw verstopte leiding, riool, of opslagtank met hogedrukapparatuur. We garanderen daarbij steeds een duurzaam resultaat en voeren vloeibaar afval af naar
wettelijk erkende stortplaatsen volgens strikte veiligheidsnormen. Reinigen of ruimen? Aquamella is al onderweg!
Comments