top of page

Hoe kan ik mijn gootsteen ontstoppen?

Het water in uw gootsteen loopt heel traag weg, of misschien blijft het zelfs staan! Dan heeft u te maken met een verstopte gootsteen. Geen nood, er is heel wat dat u zelf kunt ondernemen om dat vervelende probleem op te lossen. In deze blog geven we enkele tips.


Gootsteen manueel ontstoppen

Om te beginnen gaat u best even na of er geen etensresten zijn achtergebleven in het putje waarlangs het water normaal wegstroomt. Als u er zeker van bent dat alle oppervlakkige afvalresten weg zijn en het water nog steeds niet wegloopt, kunt u aan de slag met een manuele ontstopper. Plaats de ontstopper over het afvoerputje en maak pompende bewegingen. Trek de zuignap los, en ga na of het water nu wel vlot doorloopt. Herhaal dit gerust een paar keer voor een optimaal resultaat. De ontstopper trekt uw afvoer vacuüm en maakt komaf met hardnekkige vuilproppen die zich iets dieper bevinden. Biedt de ontstopper niet het gewenste resultaat? Dan hebben we nog enkele tips in petto.


Gootsteen ontstoppen met soda en azijn

Soda en azijn zijn echte wondermiddeltjes in het huishouden. Een groot voordeel is dat het ook natuurlijke producten zijn, waardoor u het milieu allerminst belast. Hieronder volgt een stappenplan om een verstopping te verhelpen met soda en azijn:

  • Verwarm wat water in een kom;

  • Voeg er de sodakristallen aan toe en roer even los;

  • Giet alles door de verstopte gootsteen;

  • Giet daarna ook een goede scheut azijn door de gootsteen.

De soda en het azijn zullen meteen beginnen te bruisen. Het is erg belangrijk om het azijn pas achteraf toe te voegen. Dankzij de chemische reactie worden alle vuilresten in de afvoerbuizen losgeweekt en is een dieperliggende verstopping zo opgelost.


Sifon schoonmaken om verstopping gootsteen te verhelpen

De sifon schoonmaken kunt u zeker preventief doen. Zo vermijdt u vieze geurtjes in huis en voorkomt u grote verstoppingen. Zet wel de ramen open voor u aan dit werkje begint, want de sifon ruikt meestal niet zo fris. Trek schoonmaakhandschoenen aan en plaats een emmer onder de sifon. Met een waterpomptang kunt u de sifon losschroeven en helemaal leegmaken. Daarna haalt u eenvoudig alle vuil uit de sifon, de afvoerbuis en het afvoerputje. Ga achteraf zeker goed na of alles terug goed toegeschroefd is en kijk of de afvoer nu wel vlot doorloopt. Als de sifon schoonmaken niet voldoende blijkt, kunt u een ontstoppingsveer door de afvoerleiding van de losgeschroefde sifon duwen.


Alles geprobeerd, maar nog steeds last van een vervelende verstopping in de gootsteen? Dan schakelt u het best professionele hulp in.


Reinigen of ruimen? Aquamella is al onderweg!

Aquamella verhelpt elke verstopping. We reinigen uw verstopte leiding, riool, of opslagtank met hogedrukapparatuur. We garanderen daarbij steeds een duurzaam resultaat en voeren vloeibaar afval af naar wettelijk erkende stortplaatsen volgens strikte veiligheidsnormen. Reinigen of ruimen? Aquamella is al onderweg!


Comments


bottom of page