top of page

Hoe wordt een riool gereinigd?

U ziet ze wel eens staan op straat: grote wagens met dikke flexibele buizen die over de grond verspreid liggen. Benieuwd waar die buizen naartoe lopen? De kans is groot dat er een beerput geleegd wordt of misschien krijgt de riolering een schoonmaakbeurt. Maar een riool schoonmaken, hoe werkt dat eigenlijk? U leest er alles over in deze blog.Waarom riolering schoonmaken?

Een riolering moet proper blijven en dat vergt een regelmatige reiniging. Na verloop van tijd stapelen vuilresten zich op in de afvoerbuizen. Als de riolering nooit gereinigd wordt, zijn verstoppingen niet abnormaal. Beter voorkomen dan genezen, dus! Ook wortelgroei in rioleringen is een veelvoorkomend probleem.


Krijgt u te maken met een verstopping, maar werken gewone ontstoppingsmiddelen niet? Dan is er vast meer aan de hand. Met camera-inspectie kijkt een ruim- of ontstoppingsdienst of er al dan niet wortels groeien in het riool. Naast camera-inspectie zijn ook rioolreiniging en wortels uitfrezen werken voor vakmannen. Zij beschikken over gespecialiseerd materiaal om doeltreffend te werk te gaan.Riool reinigen met een veer

Rioolreiniging met een veer gebeurt enkel in riolen met een diameter van maximaal 250 mm. Een flexibele veer wordt dan machinaal door de riolering geduwd en maakt ronddraaiende bewegingen. Zo schraapt de machine al het vuil van de wanden. Er bestaan verschillende veerkoppen. Een echte vakman weet als de beste de juiste kop voor elk soort riool uit te kiezen. Wanneer de veer zijn werk heeft gedaan, wordt er water door de buizen gespoeld. Het vuil loopt dan verder weg naar de hoofdriolering.


Riool schoonmaken met een hogedrukreiniger

Riolen worden het vaakst gereinigd met een hogedrukspuit. Zoals de naam al doet vermoeden, perst een hogedrukspuit water onder hoge druk door rubberen slangen. Aan het einde van die rubberen slangen hangen een schroefdraad en een spuitkop met kleine gaatjes. Dankzij de hoge druk komt het vuil los van de wanden in de riolering. De grote hoeveelheid water zorgt ervoor dat al het vuil meteen doorloopt naar de hoofdriolering. Wanneer er veel bochten in de riolering zitten, is een flexibele veer de beste optie. In alle andere gevallen doet een hogedrukreiniger goed zijn werk.

Wortelgroei uit riolering verwijderen

Wanneer u met een verstopping te maken krijgt, maar de gewone ontstoppingsmethodes niet werken, dan is er meer aan de hand. Met camera-inspectie bekijkt een gespecialiseerde firma of er al dan niet wortels groeien in het riool. Wortelgroei in rioleringen is een veelvoorkomend probleem. Wanneer er kleine scheurtjes ontstaan in het riool, krijgen boomwortels de kans om te woekeren. Om wortels in riolen te verwijderen, sluit een vakman een wortelfrees aan op een hogedrukslang en dringt hij zo de riolering binnen. Daarna wordt de wortelfrees met zeer hoge druk voortgestuwd. De frees dringt de wortelmassa binnen en verpulvert de wortels. Dankzij de grote hoeveelheid water loopt alles vervolgens weg naar de hoofdriolering.


Reinigen of ruimen? Aquamella is al onderweg!

Aquamella verhelpt elke verstopping. We reinigen uw verstopte leiding, riool, of opslagtank met hogedrukapparatuur. We garanderen daarbij steeds een duurzaam resultaat en voeren vloeibaar afval af naar wettelijk erkende stortplaatsen volgens strikte veiligheidsnormen. Reinigen of ruimen? Aquamella is al onderweg!


Comments


bottom of page