top of page

Tips om uw septische put te onderhouden

Het klinkt misschien gek, maar een septische put is altijd in beweging. De bacteriën in zo’n put hebben heel wat werk om het afvalwater af te breken. Om dat in de beste omstandigheden te laten gebeuren, raden we aan om uw put goed te onderhouden. Hoe u dat doet, leest u in deze blog.


Wat is een septische put?

Een septische put is een groot reservoir dat in verbinding staat met de afvoerbuizen van uw woning en aangesloten is op het rioleringsnetwerk. De put bevindt zich meestal ondergronds, dus het kan zijn dat u even moet zoeken om de septische put te vinden. In de put wordt niet alleen huishoudelijk afvalwater opgevangen, ook zogenaamd ‘zwart water’ komt erin terecht. Dat is het afvalwater van uw toilet. In een septische tank zitten heel wat bacteriën. Die breken het afvalwater grotendeels af. De grove resten zakken naar de bodem en vormen een sliblaag. Het vloeibare afvalwater gaat door een filter en stroomt daarna door naar de riolering.


Hoe onderhoud ik mijn septische put?

Met een goed onderhoud gaat een septische put een leven lang mee, of zelfs langer! Bij slecht onderhoud kunnen de bacteriën het afvalwater onvoldoende afbreken en raakt het evenwicht in de put verstoord. Maar wat kunt u doen om uw septische put te onderhouden?


Enkel wc-papier in het toilet

Het gebeurt vaker dan u zou denken: een wc-blokje, tampon of zelfs speelgoed wordt doorgespoeld. Het spreekt voor zich dat bacteriën zulke voorwerpen niet op een natuurlijke wijze kunnen afbreken. Vermijd dus zoveel mogelijk afval in uw toilet en ga voorzichtig om met wc-blokjes. Giet ook geen oliën, vetten of verf door het toilet, maar breng ze naar het containerpark.


Biologisch afbreekbare toiletreiniger


Toiletreinigers zijn vaak krachtige chemische producten. Ze werken erg doeltreffend om uw toilet proper te houden, dat is zeker. Voor het milieu en uw septische put zijn ze echter niet echt ideaal. Gebruik bij voorkeur een biologisch afbreekbaar reinigingsmiddel. Zo raakt het evenwicht in uw septische put niet verstoord én wordt het milieu minder belast.


Septische put onderhouden met ijzersulfaat


Met ijzersulfaat verhoogt u het rendement van uw septische put. Het verdunt en verwijdert rioolgeurtjes en zorgt ervoor dat de buizen en de beerput gereinigd worden. We raden aan om één keer per jaar maximaal vier kilo ijzersulfaat per 1000 liter te gebruiken. Heeft u een put met een inhoud van 5000 liter? Dan zal 20 kilo ijzersulfaat zeker volstaan.


Periodieke reiniging voorkomt problemen

Een goed onderhoud is cruciaal, maar vaak niet voldoende. Met een periodieke reiniging van een ruim- of ontstoppingsdienst voorkomt u grotere problemen. Een gespecialiseerde firma ledigt de put voor u en maakt die volledig schoon met een hogedrukreiniger


Reinigen of ruimen? Aquamella is al onderweg!

Aquamella verhelpt elke verstopping. We reinigen uw verstopte leiding, riool, of opslagtank met hogedrukapparatuur. We garanderen daarbij steeds een duurzaam resultaat en voeren vloeibaar afval af naar wettelijk erkende stortplaatsen volgens strikte veiligheidsnormen. Reinigen of ruimen? Aquamella is al onderweg!


Yorumlar


Yorumlara kapatıldı.
bottom of page